Historian havinaa

Uimaharjun koiraklubi Ry on kerännyt vuosien varrella kansiota, johon on laitettu kuvia ja lehtileikkeitä tapahtumista. Alla kansion ensimmäisten sivujen tekstit siitä, kuinka toiminta on lähtenyt käyntiin. Teksti lienee kirjoitettu vuonna 2004. Tekstin kirjoittajan nimi lisätään, jahka se selviää.

”UIMAHARJUN KOIRAKLUBI RY

Katsaus menneeseen ja nykyisyyteen

Idea yhdistyksen perustamisesta syntyi eräänä sateisena syyspäivänä 1993 Anneli Hämäläisen ja Päivi Kortelaisen ollessa match showssa erään huoltamon takapihalla. Siinä touhua katsellessa he mietiskelivät mahdollisuutta perustaa Uimaharjuun koirayhdistys, joka voisi järjestää erilaisia koirakoulutuksia sekä -tapahtumia. Ja niinpä tytöt laittoivat tuumasta toimeen…

Ja nyt takana on kymmenen toiminnan vuotta!!!

Nimeksi yhdistys sai Uimaharjun koiraklubi 24.2.1994. Perustamisasiakirjan allekirjoittivat Anneli H., Päivi K. sekä Mari Penttinen.

Perustava kokous pidettiin Uimaharjun Osuuspankin kerhohuoneella 5.5.1994, jolloin yhdistykselle valittiin ensimmäinen hallitus;

Puheenjohtaja Anneli Hämäläinen, varapj Tarja Turunen, sihteeri Mari Penttinen, Kirsti Romppanen, Päivi Kortelainen, Mari Malen, Satu Hassinen, Seija Kettunen, rahastonhoitaja Hanne Airaksinen.

Ensimmäinen toimintavuosi alkoi vauhdikkaasti; joka viikkoiset pk-toko.näykoulutukset alkoivat jo 9.5.1994 tielaitoksen piha-alueella. Koulutuskenttä Honkavaaralta vuokrattiin samana kesänä, jolloin myös talkoiltiin ensimmäiset agilitytelineet yhdistykselle. Kesällä pidettiin eräviralliset palveluskoirakokeet, jossa tuomarina toimi Päivi Tarvainen Lieksasta. Osallistujia oli 3 koirakon edestä. Myös möllitoko järjestettiin kesän kuluessa. Siihen osallistui 10 koirakkoa ja tuomarina Janne Pietarinen Joensuusta.

Kesän kohokohta oli, kun koiraklubi esittäytyi Eno-päivillä järjestäen mittavan koirien rotuesittelyn, jossa esittäytyi 41 eri rotua ja 53 koiraa sekä palveluskoiranäytöksen. Ohjelmassa oli myös opaskoitanäytös. Enon joulumyyjäisiin osallistuttiin myös myyden leivonnaisia ja arpoja. Ensimmäisen vuoden aikana pidettiin ulkoilupäivä ja pikkujoulu jäsenistölle, joita oli ensimmäisen toimintavuoden lopussa kolmekymmentä.

Ja näin homma jatkui..

Eno-päivillä yhdistys on ollut esillä kolmena vuotena; kaksi kertaa on järjestetty rotuesittely runsaalla osanotolla. Rotuja esiteltiin 55 koiran ja 47 rodun voimin. Koirien pukunäytös oli klubilaisten teemaana Eno-päivillä vuonna 1995.

MLL:n järjestämänä ulkoilupäivänä Kirsti Romppanen ja belgianpaimenkoira malinois ”Apsi” vedättivät lapsia pulkalla, josta tuoton klubi lahjoitti MLL:lle. Myös MLL:n lumiveistoskilpailuun osallistuimme.

Ensimmäisen virallisen tokokokeen yhdistys järjesti vuonna 1996. Jäsenten kesken järjestettyihin epävirallisiin tokokokeisiin eli möllitokoon osanotto on ollut aina runsasta. Virallisia tokokokeita on tähän päivään mennessä järjestetty yhdeksän kappaletta vaihtelevin osallistujamäärin.

Yhdistyksen lähes vuosittain järjestämässä match showssa oli klubin historian aikana eniten osaanottajia vuonna 1995; koirakkoja 43kpl. Vuonna 1999 puuhasteltiin kaikkien rotujen näyttely P-K:n noutajakoirayhdistyksen ja P-K:n spanielikerhon sekä PEM:n kanssa Enoon. Näyttely oli klubille ensimmäinen. Koiria oli ilmoitettu 850 ja paikkana Enon yläasteen piha-alue.

Ryhmänäyttelyitä on järjestetty kaksin kappalein PEM:n ja Rukaveden erän kanssa; vuonna 2002 osallistui 378 koiraa ja 2004 osallistujamäärä oli 331.

Yhdistyksen kenttäkoulutukset on keskitetty Uimaharjuun vaikkakin koulutusta on yritetty pitää myöskin Enon kirkonkylällä, huonolla menestyksellä kylläkin, koska osallistujia ei ole ollut.

Koulutuksissa on keskitytty näyttely-, tapa- ja tottelevaisuuskoulutukseen. Muutamalla kerralla on käyty tekemässä halukkaille verijälkeä antaen myös tietoa lajista (mejä). Tulossa syksyllä 2004 myös ihmisjälki.

Halukkaita yhdistyksen jäseniä on kurssitettu erilaisten lajien koulutusohjaajiksi tai toimitsijoiksi, lajeina agility, toko ja palveluskoirat.Klubi on myös järjestänyt Uimaharjussa Toko-toimitsijakurssi 2 sekä näyttelyluennon, joka kävi pitämässä Leena hämäläinen ja luennon koiran kouluttamisesta jossa asiasta kertoi Satu Pasanen. Vuosien saatossa koulutusohjaajille on meinannut tulla harmaita hiuksia koulutettavien vähyyden vuoksi, mutta viime vuosina on osanotto ollut kuitenkin runsasta.

Jäsenille on pidetty pikkujouluja, saunailtoja sekä tehty yhdessä luontoretkiä. Yhdistykselle on kerätty varoja järjestämällä muun muassa naamiaiset.”